Hei! Seuraavaksi kerron sinulle hieman enemmän siitä, millaista ruokaa täällä kokataan. Olen harrastanut vegaanista ruoanlaittoa kymmenisen vuotta. 2018 tammikuussa kokeilin kuukauden kokonaan vegaanista ruokavaliota, eikä paluuta enää ollut (iso peukku Vegaanihaasteelle!). Perheeseen kuuluu miehen lisäksi 3 ja 6 -vuotiaat lapset. Kasvisten ja uusien makujen suhteen lapset ovat miltei vastakohtia, mikä ei ole ihme. Meidän makuraati on siis osittain hyvinkin tiukka. Hiljalleen olemme kuitenkin saaneet kasvatettua kaikille maistuvien ruokien listaa.
Oma suhteeni ruokaan ei ole aina ollut yksinkertainen. Lähes koko nuoruuteni olen tuntenut huonoa omaa tuntoa syömistäni ruoista. Lasten tultua koko perheen ruokailutavat jollain tapaa järkevöityivät. Pikkuhiljaa tein enemmän parempia valintoja ja samalla lakkasin ajattelemasta kaloreita. Kun hölläsin, tiettyjä ruokia ei enää tehnytkään mieli. Yksi syy oli varmasti sekin, että en kerennyt enää istumaan aloillani enkä ylipäätään ehtinyt ajatella ja analysoida mitään välttämätöntä. Joka tapauksessa, mielestäni ei ole sen kummemmin ”kiellettyjä” tai ”sallittuja” raaka-aineita. Pyrin nauttimaan jokaisesta ruoasta, enkä pelkää välillä lisätä vaikkapa hieman suklaata aamupuuroon, jos sitä kaipaan. Aikaisemmin päähäni oli myös pinttynyt ajatus siitä, että ruoan pitäisi lähtökohtaisesti olla halpaa. Yritän edelleen pyrkiä taloudellisuuteen, mutta samalla haluan myös panostaa laatuun. Ruoka kun on myös rakennusaine ja parhaimmillaan se vaikuttaa positiivisesti todella moneen asiaan.
Tällaisia raaka-aineita meillä kuluu:
- Paljon kasviksia satokauden mukaan. Perunaa ja porkkanaa sekä erilaisia kaaleja kannan selkä vääränä kotiin ympäri vuoden (yksi kylmäkellari kiitos!).
- Hedelmiä ja marjoja. Tämän olen saanut iskostettua myös lapsiin. Meillä saa syödä niin paljon marjoja kuin pakkasesta löytyy, ja niin paljon hedelmiä kuin äiti jaksaa kuoria. Marjoja sujahtaa eniten erilaisiin smoothieihin. Banaania ja kuivattuja hedelmiä käytän usein arkiherkkujen makeutukseen. Taateleista, rusinoista tai luumuista syntyy ihanaa rawnolaa ja erilaisia pötköjä ja patukoita, joita on näppärä säilyttää pakastimessa.
- Viljoja eri muodoissa. Leivonnassa lähinnä vehnä-, ruis- ja kaurajauhoja, puuroihin vaihtelevasti erilaisia hiutaleita. Suurimoita lisukkeiksi ja salaatteihin. Pastaa noh, paljon.
- Pähkinöitä ja siemeniä. Pähkinät ja siemenet ovat herkullista ja helppoa naposteltavaa ihan sellaisenaan tai kevyesti paahdettuna. Käytän niitä paljon myös ruoanlaitossa, smoothieihin ja makeisiin herkkuihin. Kookosta menee sillon tällöin jauhoina, hiutaleina, öljynä, soseena (kookosmanna). Kaikenlaiset pähkinävoit on herkkua!
- Palkokasveja, erityisesti linssejä ja papuja. Neutraali kikherne ja valkoiset pavut ovat suosikkejani, koska niitä voi käyttää sekä ruokien, että välipalojen ja leivonnaisten osana. Linsseistä eniten kuluu punaisia halkaistuja linssejä, niiden nopeuden vuoksi. Kikhernejauhot ovat yksi parhaista keksinnöistä koskaan.
- Rasvoista rypsi- ja oliiviöljyä sekä margariinia. Erilaisia öljyjä on hauska kokeilla, mutta useimmiten käytän rypsiöljyä ruoanlaitossa. Margariineissa palmuöljyttömyys on plussaa.
- Kylmähyllystä mm. erilaisia soija- ja kauratuotteita (jogurtteja, juomia, kermoja), tofua, Härkistä ja Nyhtökauraa. Vegaanisista juustoista en ole yrityksistä huolimatta kovin innostunut.
Iloitsen valmistuotteiden kasvavasta määrästä, mutta haluan myös näyttää, mitä kaikkea kasvisruoka voikaan tarkoittaa 🙂