Ruokavuoden tarina

Mistä kaikki alkoi

Rakkaus ruokaan on ollut minussa vahvana jo pikkulapsena. Kyläilyjen jälkeen en useinkaan muistanut ihmisten nimiä, kasvoja tai edes mistä puhuttiin. Tarjotun ruoan muistin kuitenkin viimeistä yksityiskohtaa myöten.

Ensimmäinen keittokirjani koskaan oli ”Tule mukaan, leivotaan Anni-Helenan kanssa”. Tuo kierrekantinen, 80-luvun alussa julkaistu, ihanin Kristina Louhen piirroksin kuvitettu opus oli jaettu 12 osaan kuukausien mukaan. Monet kerrat istuin keittiön pöydän ääressä ja unelmoin ihanista luomuksista. Montaa niistä kokeiltiinkin. Kirja on kokenut niin kovia, että etukansi puuttuu ja pöllynneet jauhot ja roiskunut taikina ovat jättäneet jälkensä. Siitä lähtien olen pitänyt ruokien ryhmittelystä kalenterivuoden mukaan ja tuo tapa on tullut jäädäkseen.


Mikä ruokavuosi?

 Ruokavuotta rytmittää automaattisesti kuukaudet sekä vuodenajat ja juhlapyhät. Kuukausien vaihtuessa vaihtuvat myös kasvisten ja hedelmien satokaudet. Jokaisella reseptillä on siis oma paikkansa ruokavuodessa käytettyjen raaka-aineiden sekä ruokalajin luonteen perusteella. Jokainen resepti on merkattu jonkin tietyn kuukauden alle ja voit hakea niitä helposti tunnisteen avulla. 

Ryhmittelyn avulla on helpompi löytää se lämmittävin pataruoka pakkasten paukkuessa tai parhaalta näyttävä mansikkakakku kesän juhliin. Tokikaan ruoka ei mene väärään kurkkuun, vaikka tarjoaisit helmikuun ruokaa elokuussa.

Koulutukseltani olen ravintolakokki sekä Restonomi AMK. Työt ovat siis aina löytyneet ruoan ympäriltä. Viime aikoina jaloissa on pyörinyt myös kaksi turhankin innokasta apukokkia, mutta se ei ole vauhtia hiljentänyt (ainoastaan muistiinpanot ovat kaaoottisemmassa kunnossa). Ruokaa saa olla jatkuvasti tekemässä ja tästä syystä meillä onkin kehittynyt useita hyvin toimivia arkiruokia, jotka ovat pää-osassa myös blogissa. Henkilökohtainen rakkauteni on aamupalat, päivän paras hetki! 

Olen myös suuri ruokaintoilija ja muista vegaaneista olenkin löytänyt paljon kaltaisiani. Monestakaan ihmisryhmästä ei löydy yhtä fanaattisia ruoasta innostujia ja se on aivan mahtavaa. Kokeilen mielelläni aina jotain uutta, mutta mielestäni olen kuitenkin melko hidas liikkeissäni. Avokadopastaa tein varmaankin kaksi vuotta myöhemmin kuin muu Suomi. Toisaalta kun löydän jonkin uuden raaka-aineen, haluan ottaa siitä kaiken irti. Tällä tavoin joskus tulenkin kokeilleeksi jotain, mitä muut eivät olisi osanneet ajatella. Ja se on hauskaa jos mikä! Tässä blogissa kaikki reseptit on koottu ainoastaan kasviperäisistä aineksista, koska se nyt vain sattuu olemaan niin. Blogin nimi voisi aivan hyvin olla vain ruokavuosi, mutta ehkä etuliite kuvaa kuitenkin sisältöä parhaiten. Ennen kaikkea hyvää, mutkatonta ja iloista ruokaa. Samalla monelle allergikolle sopivaa, terveellistä, ilmasto- ja eläinystävällistä jne.

Maistuvia hetkiä blogin parissa ja toivottavasti innostus tarttuu myös ruudun toiselle puolelle,

<3:lla, Aino
Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s