Kevään mittaan on kiva fiilistellä kasvavan valon määrää. Tekee mieli vaihtaa tummat värit iloisempiin ja raskaat maut pirteämpiin. Kattaminen tarkoittaa meillä yleensä lautasta, veistä ja haarukkaa, kuppia. Juhlapyhinä servettiä ja ehkä pöytäliinaa. Joskus repäisin ja laitoin lasten synttäreillä mustikanvarpuja valkoisen liinan päälle. Se oli hyvä idea se. En ole siis kummoinen kattaja. Kun ruoka vihdoin on valmista, ei sillä sen kummemmin muuten ole väliä miltä pöytä näyttää. Pienillä asioilla ruokailutilanteesta voi kuitenkin tehdä aivan erilaisen.
Ensimmäiset Pienen astiakaupan astiat kotiutuivat meidän kaappeihin muutamia vuosia sitten. Astiat ovat siis käsintehtyä Puolalaista keraamiikka pääosin yhdeltä tehtaalta – Ceramica Artystycznasta. Astiakaupan sivuilta voi käydä ihastelemassa astioita ja seuraamassa, kuinka kuviot syntyvät taitavissa käsissä. Meille tuli ensin pieniä kulhoja yksi kerrallaan. Pian huomasin, kuinka aamupuurokin maistui tyystin erilaiselta kun sen söi valkoisen kulhon sijasta vaikkapa kukkakuvioisesta. Sittemmin meille on hankittu myös muutama kookkaampi tarjoilukulho ja pieniä lautasia. Haluaisin oppia käyttämään astioita paremmin hyödyksi kattauksessa ja tuntuman mukaan moni muukin. Tein aiemmin Facebookissa postauksen aiheesta ja moni kyseli astioiden perään. Olen huomannut, että Pienen astiakaupan yrittäjällä Teijalla on silmää kattamiseen muutenkin ja kysäisin häntä haastatteluun. Teija lähti innolla mukaan. Joten tässä olkaa hyvät 🙂

Haastattelussa Teija Tuohimaa/ Pieni Astiakauppa
- Pieni Astiakauppa maahantuo kaunista, kestävää ja käsintehtyä keramiikkaa Puolasta. Mistä alunperin syntyi rakkaus näihin astioihin?
V: Olen tutustunut näihin asioihin saksalaisen ystäväni kautta. Kävimme joulumyyjäisissä ja hämmennyin täydellisesti nähdessäni kauniita ja niin kuviollisia astioita. Ostin kuitenkin kolme astiaa aikeinani antaa ne joululahjaksi. No, kävikin niin, että kotiin päästyäni avasin paketit ja olin aivan hullaantunut! Kyseiset astiat eivät koskaan päätyneet joululahjaksi, vaan ovat meidän perheessä edelleen ahkerassa käytössä. Aikaa tuosta on kulunut jo 18 vuotta. Sen sijaan myöhemmin kyllä ostin näitä astioita lahjoiksi 🙂

2. Boleslawiec -keramiikka on ihanan värikästä ja erilaisia kuviointeja on mieletön määrä. Millä perusteella valitsette astiat myymälänne valikoimiin?
V: Kuvioiden valitseminen astioihin vie paljon aikaa ja ajatusta, sillä kuvioita on todellakin satoja mistä valita. Suomalaiset pitävät paljon sini-valkoisista astioista, mutta yritämme myös löytää jotain vihreistä astioista pitäville. Se sinällään on haastavaa, sillä sinisiä kuvioita on valittavana paljon enemmän kuin vihreän sävyisiä. Valitsemme myös aina jotain uusia kuvioita pieniä eriä.
3. Pieni bonuskysymys tähän väliin (ei tarvitse vastata jos et halua :D). Rehellisesti sanottuna kuinka paljon astioita kotoasi löytyy? Entäpä millaisiin astioihin kannattaa ylipäätään panostaa?
V: Meiltä kotoa löytyy mielestäni kohtuullinen valikoima astioita: suurin osa on puolalaista Boleslawiec-keramiikkaa, mutta myös Iittalan ja Arabian asioita, uusia sekä vanhoja.
Tämän päivän suuntaus on, että ostettaisiin vähemmän, mutta laadukkaita ja kestäviä tuotteita. Ymmärrettävää on, että se ei aina ole mahdollista. Suureen astiaan voi aina laittaa tarjolle myös vähemmän ja tässä keramiikassa se itse asiassa tuo astian kauniit kuviot paremmin vielä esiin, kun esim. kulho ei ole täpötäynnä. Eli isompi on parempi! Toisaalta myös nykyään laitetaan monikulttuurista ruokaa ja monille pienille kupeille on käyttöä. Asioita kannattaa käyttää luovasti eri tarkoituksiin eli pyöreässä piirakkavuoassa voi valmistaa vaikka uunikasviksia tai että suorakaiteenmuotoisessa uunivuoassa voi tehdä piirakan. Nykyään kuluttajat myös arvostavat sitä, että astiat ovat helposti puhdistuvia ja että ne voi pestä koneessa. Myymämme keramiikka on kovan lasituksen ansiosta helposti puhdistuvaa.

4. Suomalainen design on yleensä melko pelkistettyä myös astioissa. Käytetään paljon valkoista ja hillittyjä kuviointeja. Värikkäistä astioista saa paljon iloa ruokapöytään, mutta astioiden yhdistely saattaa aiheuttaa päänvaivaa. Kerro parhaat niksisi näyttävän ja iloisen kattauksen aikaansaamiseksi? 🙂
V: Mielestäni kattaukseen ei kannata suhtautua liian vakavasti! Valkoisilla astioilla saadaan virallinen ja hillitty vaikutelma, joka sopiikin joihinkin tilaisuuksiin. Valkoisiin astioihin on helppo lisätä muutama värillinen ja kuviollinen astia, ja heti saadaan aikaiseksi iloisempi ja rennompi tunnelma. Vieraatkin viihtyvät paremmin pöydässä, missä kaikki ei ole laitettu millilleen. Ruoka ja ruokailu on iloinen asia ja on onni, jos pöydän ympärille saadaan kokoontumaan ystäviä ja sukulaisia. Ruoka yhdistää ja olemme kaikki tyytyväisiä täydellä vatsalla 🙂 Ruoka on myös oiva tapa osoittaa ystävyyttä ja vieraanvaraisuutta. Kattauksesta ei myöskään kannattaisi ottaa stressiä – astiat ilmaisevat kodin ja sen asukkaiden persoonallisuutta. Jokainen kattaa, niinkuin haluaa ja ehtii 🙂 Jos tekee kauniin kattauksen, sillä myös viestii ruokailijoille, ”tervetuloa” ”kiva saada teidät meille”.
Jonkinlaisina ohjeina voisi olla- ”mix and match” eli käyttää yksivärisiä sekä värikkäitä/kuviollisia astioita. Kirkas lasi rauhoittaa värikästä kattausta.
– Serveteilllä ja lautasliinoilla sekä pöytäliinan tai tablettien avulla voi muuttaa kattauksen luonnetta esim. keväiseksi/ syksyiseksi
– Kukilla tai vihreillä oksilla saa kattaukseen uutta ilmettä
– Kesäaikaan kattaukseen sopivia kukkia ja vihreitä löytyy myös omasta pihasta / luonnosta. Jos kattaus on kovin ’eläväinen’, vihreät oksat maljakossa rauhoittavat
– Lautasliinat voi esimerkiksi sitoa narulla tai nauhalla ja sujauttaa kukan tai vihreän oksan nauha alle
– Kaikkien astioiden ei tarvitse olla samaa sarjaa! Sen ei kannata olla myöskään este kotijuhlien järjestämiseen. Kaikki astiat käyttöön ja ystäviltä lainaksi, jos omat ei riitä
– Pienetkin lapset tykkäävät auttaa kattamisessa ja ottaa osaa, joten annetaan heille mahdollisuus 🙂 Siitä on paljon hyötyä myöhemmin!
Keväinen kattaus
Teijan vinkit luettuani valmistin brunssin, jonka kattamiseen käytin hieman enemmän aikaa. Yllättävää oli, kuinka hyvin eri kuviot ja värit sopivat yhteen, kun niitä tasapainottamassa on hieman hillitympiäkin astioita. Kuten monesta muustakin astiakaapista tässä maassa, meiltäkin löytyy valkoista Iittalaa ja jonkun verran myös Pentikkiä. Ehkä sitä Arabiaakin. Kun ruoka on värikästä, eri ruokalajit yhdistyvät kokonaisuudeksi kun samat sävyt toistuvat sekä astioissa että useassa eri tarjoiltavassa. Vastavärejä kannattaa käyttää hyödyksi. Tarjoile keltainen tai oranssi ruoka sinisestä astiasta, sininen keltaisesta, punainen vihreästä jne. Vain mielikuvitus on rajana. Eikä se tosiaan ole niin vakavaa 🙂
Ruoissa käytin paljon värejä ja raikkaita makuja. Tämä kattaus sopisi hyvin myös pääsiäisen aikaan. Pöydän päätähtenä on kevään kuningasvihannes tankoparsa, jota löytyy kahdestakin ruokalajista. Parsan valmistus helpottui huomattavasti, kun tajusin että sitä ei tosiaan tarvitse keittää. Pannulla wokkaamalla se säilyttää napakkuutensakin helpommin. Paahdettu peruna-parsasalaatti koostuu monesta eri elementistä ja sen voikin tarjota yhdestä astiasta tai osina useasta pienemmästä. Salaatin kanssa tarjotaan raikasta yrttistä kastiketta. Proteiinipitoisesta kikhernejauhoista valmistuvat ”munakkaat” valmistuvat helposti muffinivuoassa ja ovat herkullinen tarjottava ruoan kanssa tai välipalana. Raaka-aineita muuntelemalla niistä voi tehdä lukemattomia eri versioita. Toinen tuhdimpi ruoka on Tofu limonello, jonka ohje löytyy Chocochili -blogista. Sitruunaisia pastoja on pyörinyt nyt somessa paljonkin ja vegaanien versio myös tästä kikhernepastasta sopisi varmasti tähän kattaukseen.
Jälkiruoaksi paistoin Crohveleita, eli vohveleita kaupan valmiista Croissant -taikinasta (pieni säilyketölkki, löytyy valmisruokahyllystä). Herkun valmistat näin: avaa purkki valmista croissant -taikinaa, venytä valmiiksi leikatut palat neliöiksi, paista vohveliraudan välissä, pyöritä kaneli-sokeriseoksessa ja tarjoile haluamiesi lisukkeiden kanssa! Postauksen alla olevassa kuvassa crohvelin päällä on marjoja ja suklaa-pähkinälevitettä, koska lapset vaativat. Keväisempää twistiä annokseen saisi kun vohvelin päälle kokoaisi marjojen sijaan hieman kauravispistä ja maustamattomasta kaura/soijajogurtista sekoitettua vaahtoa, tuoretta mangoa ja passionhedelmää. Ja ehkä vähän sitä suklaata. Nam!




Keväinen kattaus
Pääruoat
Keväinen paahdettu peruna-parsasalaatti
Jälkiruoka
Crohvelit haluamillasi lisukkeilla
Juomaksi
Vichyä, porkkana-inkiväärimehua, kahvia, teetä
Pääsiäispöydän jälkiruoaksi sopisi mainiosti myös nämä herkut: Pupun pullakupit tai Kookos-limepiiras.
Haastattelu on tehty jo aiemmin tänä vuonna, ennen poikkeusolojen alkua. Ystäviä ja sukulaisia ei toki nyt ole mahdollista kutsua syömään. Juuri nyt kuitenkin jokainen tarvitsee piristystä ja omankin perheen kesken kannattaa mahdollisuuksien mukaan kokoontua pöydän ääreen ja nauttia kivasti katetusta hyvästä ruoasta.