Mummin reseptit: Kahvikehrät

Tässä tulee toinen mummin resepti, joka taitaa olla suurelle yleisölle hieman tuntemattomampi. Kahvikehrät trendasi erityisesti 70- ja 80 -luvulla. Olen syntynyt 1989, mutta mummi tarjosi näitä usein vielä 90 -luvun puolella. Näistä vuokiin leivotuista pullamaisista herkuista minulla on kaikista vahvin muistijälki mummin kahvipöydän herkkuna. Parasta oli, kun runsas täyte kuumeni paiston aikana karamelliksi vuoan pohjalle. Pullan syönnin jälkeen näitä makeita kiteitä piti tietysti pyydystää vuokien pohjalta viimeistä kidettä myöten. Tarina ei kerro mistä mummi on alunperin saanut ohjeen, mutta kyllä nämä reseptit kiersivät kahvipöydästä toiseen ja reseptit vaihtoivat omistajaa. Näillä leivonnaisilla on monta nimeä, joten ehkä kahvikehrä ei sano sinulle mitään. Nämä tunnetaan myös nimellä ”tuntipullat”, ”vaniljahyrrät”, ja eri nimisten leipojien mukaan nimetyt viinerit tai pullat.

Kuten sanottua, kahvikehrät ovat kuin pullia, mutta muutamalla erolla. Taikina sekoitetaan vaivaamisen sijaan, sitä ei kohoteta kuin kerran, eikä taikinaan tule kardemummaa. Taikina on huokea ja mureampi kuin pullassa, hieman viineriä muistuttava. Perinteisen reseptin kananmunat korvasin kikhernepurkin liemellä, eli aquafaballa. Yhdestä säilyke kikhernepurkista tulee n. 1,5 dl aquafabaa, joten yksi purkki riittää yhtä kehräsatsia kohden. Täyte koostuu vegaanisesta voista, vanilja- ja tomusokerista, ja se saa ihanan paahteisen maun uunissa. Niin paahteisen, että muistin ensin näissä olleen pähkinärouhetta. Kokeilin lisätä täytteeseen hasselpähkinärouhetta, mutta maku ei ollutkaan juuri se oikea. Mummi valmisti nämä alkuperäisen ohjeen mukaan, mutta miksei näitä voisi hieman myös tuunailla halutessaan! Otin myös oikeuden hieman suurentaa täyteen määrää, epäilen että mummikin mitaili siihen tulevia aineksia reilulla kädellä. Tutustu ihmeessä näihin herkkuihin.

Kahvikehrät

  • Annoksia: 25
  • Tulosta

Ainekset

  • 150 g vegaanista voita (esim. Eleplant)
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 25 g hiivaa
  • 1 dl kauramaitoa
  • 1 dl aquafabaa eli kikhernepurkin lientä
  • 2 rkl sokeria

Täyte

  • 120 g vegaanista voita
  • 2 ½ dl tomusokeria
  • 4 tl vaniljasokeria

Pinalle

  • sivelyyn kauramaitoa ja päälle raesokeria

Ohje

  1. Nypi jauhot ja rasvat keskenään. Liuota hiiva hieman lämpimään kauramaitoon ja lisää se jauhoseokseen. Vatkaa aquafaba ja sokeri keskenään kuohkeaksi ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  2. Valmista täyte. Vatkaa vegaanisen voin rakenne sileäksi ja sekoita joukkoon tomu- sekä vaniljasokeri.
  3. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (20×45 cm). Levitä päälle täytettä ohueksi kerrokseksi. Täyte on aika tahmeaa ja vaikeaa käsitellä. Voit helpottaa levittämistä kastamalla sormesi tai vaikka lusikan kylmään veteen, sen jälkeen nokareita on helpompi levittää joko sormilla tai lusikan avulla. Seuraavaksi rullaa taikina tiukaksi rullaksi. Paloittele se noin 2 cm paksuisiksi viipaleiksi. Vuoraa uuninpelti leivinpaperilla. Muotoile viipaleet lappeellaan pyöreiksi ja nosta viipaleet pullavuokiin leivinpaperin päälle. Kehrät kohoavat ja leviävät hieman, joten n. 10-12 kehrää / uuninpelti on hyvä määrä.
  4. Kohota kahvikehrät lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä n. 30 minuutin ajan. Voitele sitten kauramaidolla ja ripottele pinnalle raesokeria.
  5. Paista varovasti 225`c uunissa n.10 minuuttia. Kehrät ottavat herkästi väriä, joten tarkkaile uunia paiston aikana. Kahvikehrät ovat parhaimmillaan tuoreina ja lämpiminä. Jos säilytät jäkaapissa, lämmitä hieman ennen tarjoilua. Kehrät kestävät hyvin pakastuksen.

Vinkki! Saat vaihtelua kehriin sekoittamalla täytteen joukkoon vaikkapa kookoshiutaleita, mantelijauhetta/-rouhetta, tai sitruunan kuorta.

2 thoughts on “Mummin reseptit: Kahvikehrät

  1. Päivi Koivisto

    Mä olen tehnyt näitä myös vegaanisina, ite tein kookosmaidon ja veden sekoitukseen. Hyvää tulee! Meillä tunnetaan ”Leilan pullina”, äitini sai joskus 70-80-luvulla reseptin työkaveriltaan. Mulla vakileivonnainen ollut vuosikymmenet.

    Tykkää

Jätä kommentti