Raikkaan vadelmaiset raakakakkuset G

Raakakakut ei ole kuuluneet keittiöpuuhiini ennen tätä ohjetta. Kynnys raakaleivontaan on ollut jotenkin kovin korkealla, koska olen pelännyt epäonnistumisia etenkin siksi, että raakakakkujen raaka-aineet on yleensä aika hintavia (pähkinät, kookosöljy yms.). Pidän kuitenkin raakaleivonnaisista, varsinkin raikkaista sellaisista. Törmäsin netissä tähän Syötävän hyvä -blogin ohjeeseen ja päätin kokeilla. Halusin täyte -osuudesta korkean ja mietin kovasti, kuinka ihmeessä saisin siitä sellaisen. Meidän taloudessa vain naispuoliset ovat raakakakkujen perään, joten myös pieni annoskoko olisi paikallaan. Ja taas kerran tuli apuun – mikäs muu kuin muffinipelti!

Ohjeen kakkuset tehdään siis muffinipellin koloihin. Taateleista ja pähkinämurusta tehty pohja painellaan vuoan pohjalle ja raikas ja täyteläinen täytemassa pohjan päälle. Kakkusien annetaan jähmettyä pakastimessa ja aina halutessaan vuoasta voi sitten irroittaa (muotin pieni hulautus kuumalla vedellä ja veitsellä nosto vuoasta) yhden kakkusen ja laittaa lopun takaisin pakkaseen. Täyte on aivan hurmaavan makuista. Samaan aikaan kermaista, mutta älyttömän raikasta – kuin kesäistä smoothieta. Nam!

Raikkaan vadelmaiset raakakakkuset

  • Annoksia: 8
  • Tulosta

Ainekset

pohja

  • 2 ½ dl saksanpähkinöitä
  • n. 7 taatelia
  • ripaus suolaa

täyte

  • 3 dl cashewpähkinöitä
  • 2 sitruunan mehu
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • n. ¾ dl kookosöljyä
  • n. ½ dl vaahterasiirappia (maun mukaan)
  • 1 tl psylliumia
  • 2 dl kotimaisia vadelmia

Ohje

  1. Aloita täytteen cashewpähkinöiden liottamisesta. Mittaa pähkinät laakeaan kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä niin, että pähkinät peittyvät. Anna liota n. 2h huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa, jos valmistat kakun vasta seuraavana päivänä.
  2. Valmista pohja. Murusta saksanpähkinät cutterissa tai blenderissä hienoksi. Lisää taatelit ja aja hienoksi massaksi. Seoksen tulisi olla melko kiinteää, mutta silti muotoiltavaa. Jos sinulla on isoja ja pehmeitä taateleita, saatat joutua hieman lisäämään pähkinän määrää jottei pohjamassa ole liian tahmeaa.
  3. Painele massa muffinipellin koloihin. Massaa tulisi riittää ohut kerros n. kahdeksaan koloon.
  4. Valmista täyte. Sihtaa vesi pois cashewpähkinöistä ja aseta pähkinät blenderiin. Mittaa sekaan loput täytteen aineet ja aja sileäksi massaksi. Massan pitäisi pyöriä aika hyvin blenderissä. Jos ei, kaavi välillä massaa reunoilta takaisin keskelle ja jos blenderissäsi on tappi, käytä sitä apuna. Psyllium kiinteyttää massaa ja jos sinulla ei sitä ole, voit lisätä hieman kookosöljyn määrää. Maistele lopuksi massaa ja lisää vielä makeutta jos siltä tuntuu.
  5. Kauho täyte pohjien päälle muffinipellin koloihin ja tasoittele kakkusten pinta.
  6. Siirrä pakkaseen jähmettymään vähintään muutamaksi tunniksi.
  7. Ota kakkuset jääkaappiin sulamaan muutama tunti ennen tarjoilua. Muffinipellistä irrottaminen käy parhaiten niin, että päästät hanasta kuumaa vettä ja asetat sen kohdan muffinpellin kääntöpuolelta hanan alle, josta haluat irrottaa kakkusen. Nopea kastelu riittää lämmittävään vuoan niin, että kakkunen irtoaa. Kiilaa kakkunen irti vuoasta ruokailuveistä apuna käyttäen. Koristele vadelmilla ja sitruunanviipaleilla 🙂

3 thoughts on “Raikkaan vadelmaiset raakakakkuset G

  1. Hei Laura! Kyllä voi. Psyllium jämäköittää hieman rakennetta, mutta täyte on kyllä aika paksua muutenkin. Jos haluat pelata varman päälle, laita vaikka muutama lusikka lisää kookosöljyä 🙂

    Tykkää

  2. Päivitysilmoitus: Kuppikakut ja kakkupallot juhlapöytään | Vegaanin ruokavuosi

Jätä kommentti